- PAR -

Pyrus comunis sau parul,este un arbore cu frunze cazatoare din familia Rosaceae, care creste pana la 10-20 m inaltime si al carui fruct este para.
Are radacina lemnoasa si profunda, trunchiul drept, culoare gri cu coaja crapata, frunze ovale pana la 10 cm lungime, cu contur verde inchis. Florile sale sunt albe sau roz cu petale de 1,5 cm, iar fructul este comestibil.
Creste in regiuni cu climat temperat si umed, rezista bine la frig dar verile calde si secetoase impiedica fructele sa creasca. Clima cea mai buna se caracterizeaza prin ierni cu frig dar cu putine ingheturi primavara si veri cu temperaturi moderate. Infloreste la 7 °C si rezista pana la -18 ° C, dar in plin repausul din iarna si pana la -40 °C
Despre Noi

Persoane de contact si asistenta
')>

Distribuie pe FaceBook!

1. Par – ABATE FETEL

Perioada de recoltare:  a treia decada de august-prima decada de septembrie
Culoarea: verde, galben rosu pe partea expusa la soare
Culoare miez: alb-inchis 
Marimea fructelor: fructe de mare dimensiuni 300gr-500gr
Rezistenta la boli: buna   
Gust: dulce si aromat  
Caracteristici speciale: fruct mare, gust deosebit.

2. Par- WILIAM ROSU

Perioada de recoltare: 15-30 august
Culoarea: rosu-verde   
Culoare miez: alb-rosiatic   
Marimea fructelor: 250-352gr
Rezistenta la boli: buna   
Gust: dulce si aromat
Caracteristici speciale: fruct mare, gust deosebit

3. Par- BELLA DI GIUGNO

Perioada de recoltare: 15-30 iunie
Culoarea: galben-rosiatic   
Culoare miez: alb-rosiatic, caramel   
Marimea fructelor: 100-250 gr
Rezistenta la boli: buna   
Gust: dulce si aromat
Caracteristici speciale: gust deosebit, maturarea precoce

- MAR -

Marul este un mic arbore foios de 5-12 metri, cu un baldachin dens si de suprafata extinsa si radacina.
Frunzele sunt supleant farfurie, ovale, cu varful ascutit si baza rotunjita, 5-12 cm lungime si 3-6 cm latime, cu unele pilozitati pe partea inferioara. Petiol este de 2-5 cm.
Florile sunt hermafrodite alb roz - alb extern si intern, simetrice. Ele au corola formata din 5 petale si sunt 2.5 - 3.5 cm latime si ovar inferior. Sunt in inflorescente corimb, in numar de 3-7. Inflorirea are loc in primavara. Polenizarea este entomofile .
Fructul, numit de mar, se formeaza prin acumulare a recipientului floral de-a lungul ovarului si este, prin urmare, un fruct fals, si are o forma globulara, de obicei 5-9 cm in diametru, inainte de verde si copt, vara - toamna, cu diferite culori de la galben - verde la rosu.

1. Mar- GOLDEN DELICIOS

Perioada de recoltare: 15-30 octombrie
Culoarea: verde-galben 
Culoare miez: albicios   
Marimea fructelor: 150-300 gr
Rezistenta la boli: buna
Gust: dulce si aromat   
Caracteristici speciale: fruct mare, gust deosebit


2. Mar- MAR STARKING

Perioada de recoltare:  01-15 septembrie
Culoarea: rosu inchis
Culoare miez: albicios
Marimea fructelor: 200-350gr
Rezistenta la boli: buna
Gust: dulce si aromat   
Caracteristici speciale: fruct mare, gust deosebit

- DUD -

Dudul (Morus L.) este un gen de planta nativa din Asia, dar, de asemenea, pe scara larga, in stare naturala, in Africa si America de Nord. Include arbori sau arbusti de dimensiuni medii. Frunzele sunt de foioase, ovala sau in forma de inima, cu margini zimtate. Principalele specii cunoscute in Europa sunt de dud alb (Morus alba) si dud negru (Morus nigra).

1. Dud negru

Perioada de recoltare: 15-30 LUG
Culoarea: purpuriu inchis
Culoare miez: purpuriu inchis
Marimea fructelor: medie
Rezistenta la boli: buna
Gust: dulce, acru, aromat   
Caracteristici speciale: fructul se poate consuma proaspat si este potrivit pentru productia de gemuri, siropuri, serbeturi si inghetata

2. Dud alb

Perioada de recoltare: 15-30 LUG
Culoare fruct: alb
Culoare miez: alb
Marimea fructelor: medie
Rezistenta la boli: buna
Gust: dulce, aromat, usor acid
Caracteristici speciale:  fructul se consuma proaspat si este potrivit pentru producerea de gemuri


- VITA DE VIE -


Vita de vie (Vitis vinifera L.) este o specie de plante din genul Vitis, familia Vitaceae, originara din regiunea mediteraneana, Europa Centrala si sud-vestul Asiei, din Maroc si Spania pana in sudul Germanieim, in nord si in est pana in nordul Iranului. [1]
Vita de vie este o liana, care poate atinge o lungime de 35 m, cu coaja. Frunzele alterneaza, sunt lobate palmat si au o lungime si largime de 5–20 cm. Fructul este o boaba, acestea dezvoltandu-se intr-un ciorchine cunoscut sub numele de strugure. Boabele, la specia salbatica au un diametru de circa 6 mm, iar cand se coc dobandesc o culoare purpuriu-inchis spre negru; la speciile cultivate, de regula, boabele sunt mult mai mari, de pana la 30 mm lungime si pot avea diverse culori: alb, alb-verzui, rosu sau purpuriu. Specia salbatica creste de obicei in paduri umede si pe malurile apelor curgatoare.


1. REGINA




2. MATILDE ITALIA

3. FRAGOLA NERA




4. FRAGOLA BIANCA



5. CARDINAL



6. MUSCAT


7. MUSCAT DE HAMBURG



8. PIZZUTELLO BIANCO



9. PIZZUTELLO NERO




10. ALPHONSE LAVALLE



11. VICTORIA




- MASLIN -

- CASTAN -




- NUC -



- CIRESUL (Prunus avium) -

Este un pom fructifer care face parte din genul taxonomic Prunus, familia Rosaceae. Ciresele sunt fructe extrem de populare, consumate de secole. Ele sunt admirate atat pentru calitatile lor decorative, cat si pentru gustul deosebit.
Perioada de recoltare incepe din luna mai si poate ajunge pana in luna iulie, in functie de varsta, specie si clima. Ciresul este un arbore ce atinge inaltimea de 15 - 20 m, mai rar ajunge sa aiba 30 de m. Pomul are o coroana circulara, sferica, crengile sunt in general scurte si groase. Ciresii se planteaza la 5m intre randuri si la 4-5 m intre ei pe rand. Taierea se efectueaza primavara, odata cu incalzirea vremii, dupa ce pericolul inghetului si ninsorii a trecut.
1. CIRES BIGAREAU BURLAT

Perioada de recoltare: 20-30 mai
Culoarea pielii: rosu inchis
Culoare miez: rosu inchis
Marimea fructelor: medie
Gust: dulce, moderat acid si aromat.
Rezistenta la boli: buna, Insensibil la Monilia datorita maturarii premature
Caracteristici speciale: soiurile vechi; tinde sa devina mai sensibila la maturitate deplina
2. CIRES FEROVIA

Perioada de recoltare: 20-30 iunie
Culoarea : rosu inchis
Culoare miez: rosu inchis
Marimea fructelor: medie  
Rezistenta la boli: buna
Gust: dulce si aromat.   
Caracteristici speciale: fruct mare, gust deosebit

3. CIRES LAPINS

Perioada de recoltare: 20-30 iunie
Culoare fruct: rosu inchis
Culoare miez: rosu inchis
Marimea fructelor: medie  
Gust: dulce, moderat acid si aromat.   
Caracteristici speciale: autopolenizatoare

5. CIRES DURRONE DI VERONA

Perioada de recoltare: 01-15 iulie
Culoare fruct : rosu inchis
Culoare miez: rosu
Marimea fructelor: mare  
Gust: dulce, acru
Rezistenta la boli: buna
Caracteristici speciale: gust excelent


- CAISUL -


Caisul este un pom de marime mijlocie cu o coroana larga si deasa. Frunzele au forma lanceolata cu o lungime medie de 8 cm. Florile sunt de culoare alba sau rozalie. Fructele carnoase, care pot fi acoperite de peri pufosi, sunt de culoare galben portocalie, cu nuante rosii, avand in centru un sambure dur. 
Reuseste sa se dezvolte destul de bine in zonele de campie sau coline joase pana la 200-600 m altitudine, cu temperatura medie anuala cuprinsa intre 10-11.5 °C, cu veri calduroase de 18-20 °C în perioada de vegetatie, iar minima absoluta sa nu scada sub -25, -26 °C.



1.  Caisul TYRINTHOS (precoce)

Perioada de recoltare: 01-10 iunie
Culoare fruct: galben-rosiatic
Greutate fructe: 40-60 g  
Gust: dulce, foarte aromat, bine echilibrat
Rezistenta la boli: medie
Conservare: 5-15 zile


2.  Caisul REALE D’IMOLA

Perioada de recoltare: 01-10 iulie
Culoare fruct: portocaliu
Greutate fructe: 40-60 g  
Gust: dulce, foarte aromat, bine echilibrat
Rezistenta la boli: medie
Conservare: 5-15 zile
Caracteristici speciale: soi antic


3.  Caisul LUIZET

Perioada de recoltare: 01-10 iulie
Culoare fruct: portocaliu
Culoare miez: galben
Greutate fructe: 40-60 g  
Gust: dulce, foarte aromat, bine echilibrat
Rezistenta la boli: medie
Conservare: 5-15 zile
Caracteristici speciale: soi antic


- PIERSICUL -


Piersicul, este un arbore care atinge 8 m inaltime, crengile sunt relativ drepte cu ramificatii putine. Frunzele lui sunt pe margini usor zimtate de forma lanceolata, avand lungimea intre 8 - 15 cm si latimea de 2 - 4 cm. Florile cu un diametru de 2,5 - 3,5 cm, au o forma de cupola, fiind de culoare roza sau galbena. Fructele acoperite frecvent de peri, au forma sferica, cu un diametru de 4 - 10 cm, avand nuante de culoare de la verde deschis, galben la rosiatic. Samburele asezat central este de consistenta dura. Piersicul rezista la temperaturi de pana la -30 de grade Celsius in timpul iernii, insa daca dupa inflorirea ramurilor, temperatura scade la mai putin de -4 de grade, florile se scutura iar pomul nu mai poate produce fructe in anul respectiv. Astfel, ingheturile neasteptate din timpul primaverii sunt destul de problematice, intrucat piersicul infloreste destul de devreme (la inceputul primaverii). De asemenea, pentru ca fructele sa se coaca, este nevoie ca temperatura din timpul verii, in luna cea mai fierbinte, sa fie intre 20 si 30 de grade.


1. Piersica– READHAVEN

Perioada de recoltare: 10-30 iulie
Culoare fruct: roz-portocaliu
Culoare pulpa: galben
Greutate fructe: 150-200 g  
Gust: dulce, aciditate bine echilibrata, aromat
Consistenta pulpei: foarte suculenta
Rezistenta la boli: medie
Conservarea naturala: 10-20 zile
Caracteristici speciale: fruct de dimensiuni mari


2. Piersica plata

Perioada de recoltare: 15-31 august
Culoare fruct: rosu-galbui
Culoare pulpa: alb
Greutate fructe: 100-150 g  
Gust: dulce, aciditate scazuta, aromat
Consistenta pulpei: fina, suculenta
Rezistenta la boli: medie
Conservarea naturala: 10-20 zile
Caracteristici speciale: fruct oval-plat


3. Piersica- MARIA BIANCA

Perioada de recoltare: 01-15 august
Culoare fruct: roz deschis
Culoare pulpa: alb
Greutate fructe: 200-250 g  
Gust: dulce intens, acid, aromat
Consistenta pulpei: in medie fina, suculenta, iese in evidenta
Rezistenta la boli: medie
Conservarea naturala: 10-15 zile
Caracteristici speciale: soiuri antice


4. Nectarina tardiva

Perioada de recoltare: 10-20 august
Culoare fruct: rosu
Culoare pulpa: galben
Greutate fructe: 150-200 g  
Gust: dulce, aciditate bine echilibrata, aromat
Consistenta pulpei: foarte suculenta
Rezistenta la boli: medie
Conservarea naturala: 10-20 zile
Caracteristici speciale: fruct de dimensiune mare


5. Nectarina VENUS

Perioada de recoltare: 20-30 iulie
Culoare fruct: rosu
Culoare pulpa: galben
Greutate fructe: 100-200 g  
Gust: dulce, aciditate bine echilibrata, aromat
Consistenta pulpei: foarte suculenta
Rezistenta la boli: medie
Conservarea naturala: 10-20 zile
Caracteristici speciale: fruct de dimensiune medie


- PRUNUL  (Prunus domestica)-

Prunul este un arbore fructifer din familia rozaceelor. Fructele sale carnoase, de culoare albastru inchis sau galbui, isi gasesc multiple intrebuintari in industria alimentara, pentru conserve sau gemuri, fiind consumate si in stare proaspata. Creste in zone fertile, preferabil deluroase. Adaptabilitatea mare la diferite conditii de clima si sol, a facut ca prunul sa creasca si sa produca spontan, aria de raspandire si varietatea soiurilor fiind practic nelimitata. In acest context, Romania a devenit tara cu cea mai mare productie de fructe din Balcani si Europa, fiind si un mare exportator de fructe proaspete sau deshidratate.



1. Sângele dragonului

Perioada de recoltare: 20-30 august
Culoare fruct: rosu sangeriu
Culoare miez: roscat
Greutate fructe: 60-70 g  
Gust: dulce, aromat
Consistenta pulpei: foarte ferma si suculenta
Rezistenta la boli: buna
Conservarea naturala: 10-15 zile
Caracteristici speciale: soiuri vechi; pulpa de culoare rosu inchis


2. S. Rosa

Perioada de recoltare: 20-30 iulie
Culoare fruct: rosu galbui
Culoare miez: roscat
Greutate fructe: 50-60 g  
Gust: aromat, dulce, aciditate bine echilibrata, fructe cu gust de muscat
Consistenta pulpei: foarte suculenta
Rezistenta la boli: medie
Conservarea naturala: 10-15 zile
Caracteristici speciale: fructe parfumate


3. Prunul Stanley

Perioada de recoltare: 20-30 august
Culoare fruct: violet
Culoare miez: galben
Greutate fructe: 40-50 g  
Gust: aromat, dulce, aciditate bine echilibrata, fructe bune de uscat
Consistenta pulpei: foarte suculenta, zaharoasa
Rezistenta la boli: medie
Conservarea naturala: 10-15 zile
Caracteristici speciale: bune pentru uscat; originare din America

4. Prunul California Blue

Perioada de recoltare: 20-30 august
Culoare fruct: albastru marin
Culoare miez: galben-roscat
Greutate fructe: 40-50 g  
Gust: aromat, dulce, aciditate bine echilibrata
Consistenta pulpei: consistenta, foarte suculenta
Rezistenta la boli: medie
Conservarea naturala: 10-15 zile
Caracteristici speciale: prun cu origini din California-USA, cu fructe de dimensiuni mari, aspect si gust deosebit

- SMOCHINUL  (Ficus carica)-

Este un arbore mic sau un arbust din familia Moraceae, una din numeroasele specii ale genului Ficus. Originar din Asia sud-occidentala, creste sub forma salbatica si in zona Marii Mediterane.
De marime mica (4 m inaltime) si putin pretentios la calitatile terenului, cresterea lui este lenta. Frunzele sunt cazatoare, de 12–25 cm lungime si 10–18 cm latime, foarte lobulate, formate din 3–5 lobi, scoarta este neteda si de culoare gri. Produce fructe de forma conica. Smochinii cresc salbatic pe terenuri stancoase si ziduri, unde alte plante cresc cu mare dificultate. Smochinul produce un latex iritant (suc laptos).
Unii smochini produc doua recolte anual, una in primavara si alta la sfarsitul verii.
Pot trai pana la varsta de 80 de ani.




1. Smochinul negru - ( Braggioto Nero )

Perioada de recoltare: 01-30 septembrie
Culoarea si grosimea pielii: violet negru, aspru
Greutate fructe: 80-110 g  
Gust: dulce
Consistenta pulpei: textura medie, mieros
Caracteristici speciale: fructe vechi; potrivit pentru consum in stare proaspata si uscare
Rezistent la ploaie; potrivit pentru clima continentala 

2. Smochinul alb - ( Braggioto Bianco )

Perioada de recoltare: pe tot parcursul verii si toamna tarziu
Culoarea si grosimea: verde, grosier
Greutate fructe: 80-150 g  
Gust: dulce
Consistenta pulpei: textura medie, mieros
Caracteristici speciale: fructe vechi; potrivit pentru consum in stare proaspata si uscare
Rezistent la ploaie; potrivit pentru clima continentala 

- MOSMONUL -

Mosmonul apartine familiei Rosaceae. Este foarte rezistent la frigul iernii, fiind adesea intalnit si la altitudini foarte inalte. Este un arbust de dimensiuni medii(atinge maximum 5 metri si aceasta foarte rar). Are un aspect neregulat, iar ramurile sale, la subiectii cei mai imbatraniti, prezinta o certa tendinta de a atarna.
Frunzele de mosmon au o caracteristica aparte: sunt opace la inceput, apoi devin tot mai roscate, cu cat se apropie toamna. Astfel, arbustul rustic si rezistent la boli, se transforma din septembrie pana vine frigul intr-un adevarat arbust ornamental, colorat in aramiu, motiv pentru care merita sa fie cultivat si in gradini.
Planta autopolenizatoare, mosmonul prinde rod cu usurinta.
Mosmoanele sunt comestibile, sunt suculente si au un gust dulce-acrisor. Semintele sunt in numar de cinci, dure si lemnoase. Imediat ce se recolteaza, fructele nu pot fi consumate proaspete, deoarece sunt aspre si astringente. Se vor depozita in ladite acoperite si tinute intr-un loc racoros, unde vor suferi un proces lent de maturare.




Mosmonul de Germania (Nespolo Germanico)

Perioada de recoltare: 15-30 noiembrie
Culoare fruct: maro
Culoare miez: maro-alb
Marime fructe: mijlociu-mic  
Gust: foarte aromat, dulce
Rezistenta la boli: buna
Caracteristici speciale: gust de fructe foarte caracteristic, ar trebui sa se consume dupa inmuierea fructului, cand pulpa devine moale, cremoasa; foarte bogat in vitamina C

- GUTUIUL -

Unicul membru din genul Cydonia, este un arbore de marime medie, originar din regiunea Caucazului, in sud-vestul Asiei. Este un arbore fructifer inrudit cu marul si parul. Este cunoscut din antichitate, fructele sale fiind folosite in gastronomie sau in medicina populara, alaturi de seminte si frunze. In stare naturala, gutuiul atinge inaltimi medii de 3-4,5 m si are un aspect robust si rustic de tufa cu mai multe tulpini, ce pornesc de la baza. Radacinile nu se dezvolta mult in adancime, fiind dispuse in stratul superficial al solului.
Coroana este deasa si are forma neregulata. Frunzele sunt simple, cu marginea neteda, lat-ovalate, cu o lungime de 6-11 cm si suprafata tomentoasa (acoperita de peri moi, catifelati, de culoare alba). Mugurii sunt de asemenea tomentosi.
Inflorirea se produce tarziu, dupa aparitia frunzelor, in perioada aprilie-mai, florile nefiind astfel expuse ingheturilor timpurii de primavara. Sunt flori mari, solitare, albe sau roz, cu cinci petale.
Fructul sau, numit gutuie, este o baca falsa, acoperita de un puf cafeniu. Gutuile coapte au culoare galbena. Ating dimensiuni de 7-12 cm lungime si 6-9 cm latime. Sunt tari si aromatice, cu pulpa astringenta. Îsi mentin consistenta ferma, aroma si aciditatea, chiar si dupa fierbere. Au un continut ridicat de pectine, care le confera un grad mare de gelificare. Se pastreaza bine timp indelungat.




1. Gutui-par

Perioada de recoltare: 10-30 octombrie
Culoare fruct: galben
Culoare miez: galben-crem
Marime fructe: pot ajunge pana la 500-600 gr 
Gust: aromat, usor dulce, astringent
Rezistenta la boli: buna
Caracteristici speciale: fruct in forma de para; miezul este foarte ferm si compact, se foloseste în bucatarie la prepararea de gutui jeleu, gem gust dens si miros inconfundabil sau mustar, gemuri, lichioruri, bauturi spirtoase si siropuri. De origine engleza din 1611.


2. Gutui-mar

Perioada de recoltare: 10-30 octombrie
Culoare fruct: galben
Culoare miez: galben-crem
Marime fructe: mijlocii
Gust: aromat, usor dulce, astringent
Rezistenta la boli: buna
Caracteristici speciale: fruct in forma de mar

- KAKO -

Kaki sau Diospiro (Diospyros kaki L.) este o planta originara din China, mai tarziu raspandit in Coreea, Japonia si alte tari.Copacul este foarte puternic si de lunga durata. Este o planta care suporta temperaturi medii de  -15 ° C.

Fructele seamana mult cu o rosie, tind sa fie sferice, uneori turtite si de culoare galben-portocaliu, in mod normal comestibile numai dupa ce au ajuns la maturare (cu miezul moale si portocaliu).
Se adapteaza bine la orice tip de sol, inclusiv lutos, cu conditia sa fie bine drenat.



1. KAKO TIPO

Perioada de recoltare: 15-30 noiembrie
Culoare fruct: portocaliu
Culoare miez: portocaliu
Marime fructe: mare
Gust: aromat, dulce
Rezistenta la boli: buna
Caracteristici speciale: soi foarte productiv; potrivit pentru consum in stare proaspata si uscat.


- RODIA -

Rodia e un copac legendar de traditie, sinonimul fertilitatii pentru mii de ani, pentru toate culturile care au fost seduse de roadele ei, seminte bogate in vitamine de o culoare rosu-aprins, expresie a exuberantei vietii.
De origini indiene, in cultura populara era convingerea ca sucul acestui fruct combate infertilitatea .
Florile stacojii, infloresc la extremitatea ramurilor, din mai pana in iulie. Fructul e un fruct mare, tare, rotund, galben - portocaliu, divizat pe plan intern in 7-15 cavitati , in care semintele sunt plasate, impachetate intr- o pulpa acra sau dulce , suculenta si transparenta.
Maturarea are loc in toamna , fructele sale sunt bogate in vitamina A si B.
In antichitate a fost onorata ca planta , pentru proprietatile sale terapeutice. In plus, este diuretic si tonic. Sucul de rodie e utilizat si in bucatarie, in pregatirea deserturilor, dar si a felurilor cu carne.


1. Rodie - Melagrana

Perioada de recoltare: 01-15 octombrie
Culoare fruct: galben-rosu
Culoare miez: rosu-inchis
Marime fructe: 200-300 g
Gust: dulce, aciditatea mediu-scazuta
Rezistenta la boli: buna
Caracteristici speciale: seminte cu continut bogat in antioxidanti si vitamina A si B


Societatea noastra IL TARTUFO ALBA SRL, cu o echipa de tehnicieni experimentati in domeniul culturilor de alun si culturi trufiere, aduce pe piata din acest an o gama variata de soiuri de pomi fructiferi si citrice .
Clientilor nostri, care doresc fie sa detina in gradina proprie pomi fructiferi, care sa aduca roade de calitate, fie sa puna bazele unei afaceri durabile si profitabile prin intermediul infiintarii unei culturi de pomi fructiferi, le oferim posibilitatea achizitionarii unor plante deosebite printre care mar, par, cires, cais, piersic,nuc, castan, rodie, kaki, smochin, vita de vie si altele. 
Serioziotatea si garantia calitatii soiurilor furnizate de noi este ceea ce ne claseaza la un nivel superior.
5. CIRES DURRONE DI VIGNOLA

Perioada de recoltare: 01-15 iulie
Culoare fruct : rosu inchis
Culoare miez: rosu
Marimea fructelor: mare  
Gust: dulce
Rezistenta la boli: buna



Castanea sativa este, cel mai adesea, un arbore foios, cu o radacina ramuroasa, tulpina dreapta, cilindrica, de dimensiuni mari, atingand frecvent inaltimea de 20–35 m, cu un trunchi care la maturitate poate atinge adesea 2 m in diametru. Arborii foarte batrani pot ajunge la diametrul de 4 m, in cazuri extreme chiar si pana la 6 m. Arborii batrani, de peste 100 de ani, sunt de multe ori scorburosi. Castanul comestibil, de cele mai multe ori, ajunge la varsta de 500–600 de ani. Castanul comestibil infloreste in iunie-iulie si este una din speciile de plante care are flori monosexuate situate pe aceeasi planta, dar separate. Florile de ambele sexe sunt dispuse pe doua niveluri diferite: cele masculine in partea superioara a plantei, iar cele feminine in partea sa inferioara. Ambele tipuri de flori sunt erecte, masurand intre 10 si 20 cm lungime, semanand extrem de mult cu niste lumanari si avand un miros puternic, tipic, capabil de a atrage insecte polenizatoare.
Castanul comestibil infloreste mai tarziu decat alte specii de castan. Ambele tipuri de flori apar la sfarsitul lui iunie si inceputul lui iulie, durand pana cand fecundarea celor feminine este realizata. Inspre toamna, florile feminine evolueaza dintr-un singur receptacul ingrosat in 3-7 fructe independente, ce sunt protejate de o manta tepoasa.
La coacerea completa, care are loc candva in mijlocul lui octombrie, mantaua se deschide progresiv, lasand sa se vada fructele coapte, a caror coaja are o frumoasa culoare maroniu-castanie lucioasa.
In Romania, dar si in alte regiuni ale Europei, arborele este relativ usor de crescut, atat in livezi specializate, cat si la marginea sau chiar in mijlocul padurii. In livezi, poate fi cultivat atat in
monocultura, (doar exemplare de Castanea sativa), asa cum este cultivat in special in judetul Maramures sau poate fi combinat cu usurinta cu alte specii pomicole, formand livezi mixte, cum este frecvent cultivat in Banat.
Daca sunt indeplinite conditiile de climat, protectie si umiditate, Castanea sativa are o crestere constanta, fiind un arbore productiv ce nu are "ani rai".
     Perioada de recoltare:  octombrie
     Culoarea : maroniu lucios
     Culoare miez: galben - maroniu 
     Marimea fructelor: medii
     Rezistenta la boli: buna
     Gust: aromat, usor dulce, astringent
     Caracteristici speciale: fructifica dupa 15 ani

















Maslinul este admirat pentru foliajul gri-verde, care se imbina frumos cu toate celelalte culori din gradina. Trunchiurile fine si ramurile devin noduroase, incalcite cand pomul ajunge la maturitate. Florile albe sunt asezate in grupuri si apar vara, fiind urmate de fructe verzi care se innegresc si cad din copac toamna tarziu si iarna.
Aspect general - maslinul este un arbust fructifer la origine, dar este  "educat" in asa fel incat sa aiba aspectul unui copac cu un trunchi masiv la maturitate. Majoriatea au coroane rotunde, dar exista si pomi inalti, cu coroane cilindrice; acestia din urma sunt cultivati mai ales in Europa. Maslinii neingrijiti cresc foarte de incet. Ei sunt pomii care traiesc cel mai mult, din categoria pomilor fructiferi; se spune de unii maslini din Europa au si cate 1000 de ani. Frunzele sunt mici, liniare, oarecum groase, cu margini tari si varfuri ascutite; la culoare sunt gri-argintii. Aranjamentul frunzelor este opus, ca la toate speciile familiei Oleaceae. Frunzele cad la fiecare 2 ani.
Florile - sunt mici, albe si apar cate 15-30 pe un racem, pe planta de 1 an.
Fructul (maslina) - este o drupa; este lunguiata, cu suprafata fina, cerata. Maslinele verzi sunt in general cele care nu au ajuns la maturitate, devin galben-verzui toamna si rosii-purpurii sau negre la maturitate. Fiecare fruct are cate un sambure tare. Maslinele au nevoie de 6-8 luni pentru a se dezvolta complet, dar cele de masa se pot recolta mai devreme, imediat ce s-au intarit; maslinele din care se face uleiul sunt lasate in pom pana iarna devreme, cand continutul uleios a ajuns la 23-30%.
Maslinii produsi pe cale vegetativa infloresc in 2-3 ani, au recolte semnificative in 4 ani si ating punctul maxim de productie in 7-8 ani. Cei obtinuti din seminte cresc greu si pot trece pana la 10 ani pentru a ajunge la maturitate. Maslinii au tendinta de a face fructe multe, lucru care duce la atarnarea ramurilor, daca nu sunt taiati anual sau daca nu se reduce numarul de flori.
Pentru a rezista mai bine temperaturilor scazute din timpul iernii maslinii trebuie aclimatizati. Maslinii cresc foarte bine in ghivece, ca arbusti de interior. Nu uitati sa asezati pe fundul ghiveciului cateva pietre sau bucati de teracota de la niste ghivece sparte, pentru a ajuta apa sa se scurga mai repede. Pentru pamant va recomandam un amestec de buna calitate, bogat.
Boli si daunatori
Maslinii sunt pomi fructiferi rezistenti si nu sunt de obicei atacati de boli sau daunatori.
Info
- Maslinii sunt printre cei mai longevivi arbori din lume. Exista un specimen in Italia, la ruinele grecesti de la Agrigento, despre care se stie ca are 500 de ani.
In acest an societatea noastra a experimentat un tip de puiet care este aclimatizat la clima temperat-continentala. Din raportul producatorului rezulta ca acest tip de puiet rezista la temperaturi in medie de -15*C. In dorinta  de-a fi competitivi pe piata si pentru a verifica acest lucru, societatea noastra a experimentat in teren  plantarea la peste 60 puieti de maslin in diverse zone ale Romaniei, la diverse tipuri de relief si sol, tocmai pentru a putea fi informati cat mai exact despre comportamentul  si dezvoltarea plantei in acest mediu. Monitorizarea constanta a acestor plante ne va oferi posibiliatea de-a garanta clientilor nostrii infiintarea  de culturi de maslin.

Cultivarea nucului.

O planta maiestoasa, un fruct excelent, o esenta pretioasa si foarte cautata, nucul este o planta anuala, care nu necesita multa ingrijire.
Lemnul de nuc este rar, iar disponibilitatea acestuia  este de doar 30% din cererea de pe piata.
Miezul de nuci constituie un aliment complet si concentrat continand substante grase nesaturate(52-70%), substante proteice (12-25%), zaharuri (5-25%) substante minerale (1,3-2,4%), etc.
Cultivarea nucului este propunere inovatoare si profitabila, ideal pentru cei care detin un teren, poate necultivat.
IL TARTUFO ALBA va ofera posibilitatea de a face terenul dvs. rentabil, oferind asistenta gratuita, plante tehnice de calitate si ridicarea produselor obtinute.
Caracteristicile nucului.
Nucul - Juglans regia in limba latina  poate ajunge pana la o inaltime maxima de 25-30 de metri, are un trunchi drept si viguros, care poate ajunge si la 2 metri in diametru, dotat  cu o coroana mare, larga si rotunjita. Sistemul radical este masiv, foarte bine dezvoltat. Este o specie cu crestere relativ rapida. Necesita terenuri fertile, profunde si aerisite. De asemenea, creste bine pe terenuri nisipoase. Este o specie heliofila care se dezvolta bine in orice tip de climat temperat.
Semintele gustoase si nutritive sunt bogate in ulei folosit pentru alimente si medicamente, precum si în pregatirea de culori de ulei. Fructele verzi sunt utilizate pentru prepararea renumitelor dulceturi. Cojile sunt bogate in tanin si sunt utilizate in prelucrarea pieilor. Un consum constant de miez de nuca sau de ulei de nuca  reduce considerabil riscul de atac cerebral, cel de stop cardiac si cel de ateroscleroza. De asemenea  cheagurile de sange sunt dizolvate , nivelul colesterolului rau este  redus semnificativ iar parazitii intestinalisunt  eliminati. Datorita continutului  sau in melatonina uleiul de nuca este un foarte bun  tonic pentru creier.
Daca traiti in mediul rural sau detineti pamant si nu stiti ce sa faceti cu el, o afacere cu nuci ar putea fi solutia favorabila.
Aria de raspandire a nucului este mare de la ses pana la 700-800 m poate aduce mari foloase cultivatorilor. 
Romania importa anual din Turcia sau Republica Moldova in jur de 100 000 tone de miez de nuca.
Pretul unui kilogram de nuci in coaja, pe piata internationala variaza  intre 3,5 si 4,7 euro, in functie de calitate si de varietate. Aceasta echivaleaza la o productie intre 3.500-4.800 de kilograme la hectar, cu un venit anual intre 12.250-22.560 de euro. In conditiile in care soiul cultivat este unul productiv si de calitate  veniturile vor fi si mai mari.
Lemnului  de nuc poate ajunge pana la 1.500 de euro metrul cub, ceea ce reprezinta un argument forte pentru cultivarea nucului. Pe termen lung se pot obtine venituri foarte mari de aproximativ 450.000 euro/hectar, pornind de la o investitie initiala minima.
IL TARTUFO ALBA va ofera posibilitatea de infiinta culturi nucifere cu plante tehnice de o calitate deosebita din varietatea SORENTO. Plantele sunt livrate in ghivece cu o inaltime 160-180cm in etate de 3-4 ani sau intre 40-60cm in etate de 2 ani.
Sistemele de plantare pentru culturile de nuci variaza in functie de tipul de nuc: pentru lemn, pentru fruct-lemn, pentru fructe.
Va asteptam sa luati legatura cu noi pentru lansarea de comenzi pentru sezonul de primavara 2014!
Nume Prenume: Nuti Lazar
functia: economist
e-mail : nuti@iltartufoalba.ro
tel: 0724095743
Nume prenume: George Jorj
functia: tehnic specialist
e-mail george@iltartufoalba.ro
tel: 0726255503
Detalii pentru comenzi,
produse cu trufe,retete
culinare pe baza de trufe:
Nume prenume: Dan Nicoleta
e-mail: dannicoleta.trufe@yahoo.com
Tel: 0726255504