Cultivarea Trufelor

Cultivarea Trufelor​

Cultivarea trufelor nu mai reprezinta o himera; aceasta este o realitate de peste 30 de ani si permite celor care doresc sa se aventureze într-o astfel de afacere sa obtina rezultate concrete. Cei care vor da dovada de constanta si de pasiune vor avea posibilitatea, în câtiva ani, sa obtina rezultate optime.
Speciile de trufe care se cultiva sunt TUBER MELANOSPORUM (trufa neagra) si TUBER AESTIVUM VITT (trufa de vara sau scorzone). Micoriza plantelor cu sporul de TUBER MAGNATUM PICO (trufa alba) necesita o ingrijire mai atenta si respectand cateva reguli stricte. 

La cerere se pot micoriza si cu alte tipuri de trufa. Acestea pot fi: TUBER UNCINATUM, TUBER BRUMALE, TUBER BORCHII VITT.

Trufele care se obtin din culturi sunt deseori de o calitate superioara celor gasite în natura; acest fapt se datoreaza conditiilor privilegiate în care cresc. Factorii determinanti pentru nasterea trufelor (planta cu care sporii intra în simbioza, pamântul, cantitatea de apa) sunt controlati pas cu pas, dând astfel nastere unui produs de calitate superioara.

IL TARTUFO ALBA va va asista pas cu pas la crearea propriei dvs. trufarii; în acest sens va vom oferi asistenta necesara pentru tot ceea ce va intereseaza: selectarea si achizitionarea plantelor micorizate; selectionarea plantelor micorizate si evident primul pas pentru realizarea propriei culturi trufiere. Plantele pe care IL TARTUFO ALBA le selectioneaza pentru dvs. detin în întregime un procent ridicat de micoriza si au o calitate superioara, ceea ce reprezinta garantia unui rezultat sigur.

Ceea ce diferentiaza IL Tartufo Alba fata de alti “vanzatori” este faptul ca suntem in contact direct cu, colaboratorul Universitatii di Tuscia, doctor inginer silvic Marco Dominici, acesta contribuind la oferirea de servicii si raspunsuri autorizate la toate intrebarile si cererile dumneavoastra.

 

Culturile trufiere

A înfiinta o trufarie înseamna a realiza o cultura trufiera de la zero sau a sadi plante micorizate cu trufe pe un teren unde trufa nu este prezenta în mod spontan. în acest caz este indispensabila verificarea si analizarea calitatii terenului, pentru a fi identificate plantele cele mai potrivite în vederea sadirii lor.

FOARTE IMPORTANT!

Am constatat aparitia în tara noastra a unei concurente neloiale care este constituita din vanzatori de plante micorizate necertificate. Acest fapt este favorizat de lipsa unei legislatii românesti în domeniul plantelor micorizate, dar si a organismelor abilitate sa controleze aceasta activitate. Normele C.E. în acest domeniu prevad ca micorizarea aparatului radical trebuie sa fie de peste 35%. Plantele pe care noi vi le oferim au o micoriza de 70%-80%, iar costurile unei astfel de micorizari sunt destul de mari. De aceea, noi estimam ca plantele care se comercializeaza cu pretul de 8-12 euro/bucata au o micoriza foarte redusa sau inexistenta.

Spre deosebire de ceea ce va ofera acesti vanzatori, puietii nostri sunt certificati de Universita degli Studi della Tuscia-Viterbo(Italia). Noi am încercat sa vedem cum functioneaza concurenta si am constatat ca sunt niste simpli vânzatori, fara cunostinte temeinice în înfiintarea de culturi trufiere. Acestia nu cunosc faptul ca pentru înfiintarea unor astfel de culturi sunt esentiale caracteristicile terenului, astfel ca este necesara analiza acestuia cu determinarile specifice culturilor trufiere. De asemenea, acestia nu ofera nici o informatie privind pregatirea terenului si înfiintarea propriu-zisa a unor astfel de culturi. Acesti comercianti nu ofera nici asistenta ulterioara realizarii culturii trufiere, astfel ca ne punem întrebarea ce veti face atunci când veti întâmpina o problema de gen fitosanitar sau referitoare la întretinerea culturii, recoltarea, depozitarea si vanzarea trufelor.

Colaborarea noastra directa cu Dr. Ing. Silvic Marco Dominici-Italia este o garantie a calitatii plantelor pe care vi le oferim. Dr. Ing. Silvic Marco Dominici este colaborator de peste 10 ani al Universita degli Studi della Tuscia-Viterbo(Italia) recunoscuta pe plan international în domeniul studiului si micorizarii plantelor. Domnia sa are doctoratul în micorizarea puietilor pentru culturile trufiere. Cu sprijinul sau am organizat si vom organiza conferinte despre acest tip de culturi.

Garantia calitatii plantelor noastre este data si de sistemul de micorizare care este certificat de Universita degli Studi della Tuscia, sistem care asigura o micoriza de 70%-80%. Întregul proces de inoculare sporala este supravegheat de Universita degli Studi della Tuscia, de la etapa însamântarii cu seminte certificate pâna la etapa inocularii sporale certificate si patentate , pâna la ultima etapa, aceea de control al micorizarii si stabilirea procentului de micorizare de pe aparatul radical.

Înfiintarea culturilor trufiere se face numai dupa analizarea în prealabil a solului de catre organisme certficate (Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice) si numai cu plante cu certificat de garantare a micorizarii emis de catre organisme abilitate si recunoscute la nivel de stat si european.

Anuntam pe cei interesati ca efectuam, la cerere si gratuit, controlul plantelor micorizate achizitionate de dumneavoastra de la alti furnizori, doar ca sa nu fiti înselati de acesti vânzatori de plante

Alegerea Terenului

Analizarea

Pregatirea

Plantarea Puietilor

Studierea locului si punerea în opera a culturii trufiere

IL Tartufo Alba, dupa ce a analizat pozitionarea si altitudinea terenului, va va oferi întreaga asistenta tehnica de care aveti nevoie, va va ajuta si va va consilia astfel încât sa puteti obtine cele mai bune rezultate, evitând eventualele probleme tipice care apar din cauza lipsei de experienta în domeniu:

  • Verificarea periodica a trufariei
  • Ridicarea produsului
  • Asistenta tehnica pentru trufariile deja existente
  • La cerere, inocularea sporala in anul 3 de la plantare

Alegerea terenului
In alegerea lotului de teren pentru înfiintarea culturii trufiere trebuie sa se tina cont de un cumul de factori care conditioneaza dezvoltarea trufei. Astfel, Trufa Alba MAGNATUM PICO prefera terenurile cu origini calcaroase din treapta Tertiara si Cuaternara, iar Trufa Neagra MELANOSPORUM pe cele mai vechi din treapta Secundara. Trufa Neagra de vara AESTIVUM si Trufa de toamna UNCINATUM pot în schimb sa creasca pe orice tip de teren. Plantele micorizate oferite de IL TARTUFO ALBA S.R.L. sunt certificate si garantate de catre Universita degli Studi della Tuscia-Viterbo (Italia).

Perioada de maturatie

Clima are o importanta însemnata în dezvoltarea trufelor. Anumite trufe, cum ar fi T. MAGNATUM si T. UNCINATUM, prefera tinuturile cu clima sub- continentala sau continentala, caracterizata prin veri calduroase, cu ploi care depasesc 40 mm lunar, toamne umede si ierni friguroase. Aceasta clima este caracteristica si României unde pot fi cultivate si TUBER MELANOSPORUM, TUBER AESTIVUM si TUBER UNCINATUM, TUBER MAGNATUM PICO, TUBER BORCHII VITTAD aceasta din urma având nevoie de veri calduroase, bogate în precipitatii.

Diferitele specii de trufe au nevoie de conditii climaterice diverse pentru a forma corpul de fructificatie, de aceea perioadele de maturatie si de recoltare difera de la specie la specie si în multe din cazuri se suprapun.

Lucrari de intretinere in culturile trufiere

1. Toaletarea in culturile trufiere se face numai sub indrumarea sau recomandarea tehnicienilor.

In cuturile trufiere recomandam sistemul de conducere sub forma de tufa.

Tăierile pentru menţinerea echilibrului dintre creştere şi rodire se aplică toamna după căderea frunzelor.

2. Efectuarea tratamentelor este absolut interzisa folosirea îngrasamintelor chimice sau a adaosurilor de substante, altele decat carbonatul de calciu (de exemplu pentru ridicarea pH-ului) numai la indicatia specialistului. In cultura trufiera nu se seamana iarba.

 

3. Irigarea culturi trufiere 

Cantitatea de apa depinde desigur de dimensiunea plantei si mai ales, când se formeaza proiectia coroanei, de dimensiunea acesteia.
Se pleaca de la circa un 4-5 litri de apa la 4-5 zile in perioadele secetoase, pana se ajunge la dimensionarea volumului pe baza zonei de proiectia a coroanei, care de obicei la vârsta adulta ajunge la circa 2 -3 m. Astfel, se calculeaza volumul de apa tinandu-se seama de faptul ca umiditatea trebuie sa mearga la o adâncime de circa 30 cm si în acest mod se obtine un volum de apa care merge de la 100 la 200 litri lunar; foarte importanta însa este tehnica de distribuire a apei, care trebuie sa se efectueze prin microaspersie intrucât apa trebuie sa patrunda usor-usor în interiorul terenului si sa devina disponibila pentru radacinile plantei si, în consecinta, pentru micoriza.

 4. In anul 3 de la plantare este recomandata inocularea sporala.

Inocularea sporala este un procedeu de injectare a miceliului de trufa direct pe radacina plantelor atat in culturi trufiere sau in paduri deja existente pentru potentierea procesului de micorizare, grabind timpul de formare/maturare a fructului.

Lucrarile de intretinere a terenului in culturile trufiere

  • Cosirea ierbi cu motocositoare sau manual.
  • ATENTIE NU SE FOLOSESC IERBICIDE PENTRU INDEPARTAREA IERBURILOR SAU FOC.
  • Aierisirea terenului cu masina de sapat verticala, sau manual cu furca.

Cel mai important lucru in culturile trufiere pentru o buna dezvoltare atat a plantei cat si a micorizei este irigarea.

Recoltarea

Lucrarile de recoltare în trufariile naturale ar trebui sa fie reglementate de legi cu caracter national si local. Aceste dispozitii îi privesc si pe proprietarii terenurilor. In culturile trufiere, chiar daca nu trebuie sa existe îngradiri pentru proprietarul acestora, este recomandabil sa se respecte un calendar al recoltei care sa fie în acord cu perioada de maturatie a trufelor si sa respecte în general dispozitiile legale. Este indicat a se evita recoltarea înainte de termen pentru a nu risca sa culegem trufe necoapte, de o calitate inadecvata.

Recoltarea se realizeaza la fiecare 5-7 zile, de fiecare data cu ajutorul unui câine dresat.

Chiar si în cazul culturilor trufiere este necesar sa se lucreze cu un câine dresat.

Atunci când se procedeaza la scoaterea din pamânt a trufelor ar fi bine ca activitatea câinelui, începuta odata cu identificarea trufei, sa fie continuata prin utilizarea unei ustensile, astfel încât cainele sa nu rupa trufa cu unghiile. Gaura rezultata se acopera imediat dupa scoaterea din pamânt a trufei, împiedicându-se astfel moartea acesteia prin uscare sau înghetarea radacinilor micorizate.

Rentabilitatea

Culturile trufiere intra in productie intre al cincilea, saptelea sau al zecelea an, in functie de tipul de trufa si de planta suport, dar s-au gasit si in al patrulea an. Productia de trufe negre (Tuber Melanosporum Vittad) pe o plantatie de un hectar se situeaza intre 40-80 de kg, iar pentru trufele de vara (Tuber Aestivum) intre 100-150 de kg.

Pretul trufelor negre este cotat in bursa si variaza pentru Trufa Scorzone (trufa neagra de vara), trufa Brumale (trufa neagra de iarna) si Trufa Uncinatum intre 100-500 euro/kg, insa la Tuber Melanosporum Vittad si Trufa Albicioasa ( Tuber Borchi Vittad – Marzolo ) pretul este cuprins intre 500-800 euro/kg.

Un alt avantaj al acestei culturi îl reprezinta faptul ca aveti posibilitatea sa întrebuintati chiar si terenuri neadecvate culturilor traditionale: terenuri înclinate, pietroase si marginase, habitatul ideal al trufelor!

Din cauza secetei excesive recoltarea din habitatul natural este la cota minima. Singurii care pot recolta sunt cultivatorii de trufe care au irigat plantatia in lipsa apei. In cultura trufiera este obligatorie irigarea in lipsa ploilor. In viitor trufele se vor recolta numai din culturi din cauza schimbarilor climatice, lipsei de legislatie in domeniu si a unui calendar de recoltare care sa fie respectat.

Preturile la trufe pot varia de la o zi la alta, de la saptamana la saptamana. Factorii care pot influenta preturile sunt factori climatici care diminueaza recoltele iar atunci pretul creste, iar cand clima e favorabila si este o cantitate mare de trufe pe piata pretul scade. Va prezentam cateva preturi informative din perioada 2018 – 2019.

 TUBER AESTIVUM DE LA 100- 150 EURO

TUBER UNCINATUM DE LA 150- 200 EURO

TUBER MAGANTUM PICO ( TRUFA ALBA) DE LA 800 LA 2000 EURO

TUBER MELANOSPORUM  DE LA 200 LA 400 EURO

TUBER BRUMALE  DE LA 100 – 150 EURO

TUBER ALBICIOASA DE LA 250 – 500 EURO

Avantajele culturilor trufiere

  • Valorificarea terenurilor neadecvate culturilor traditionale
  • Ocuparea terenurilor pe termen lung
  • Obtinerea de venituri duble (in cazul culturilor de aluni si trufe), prin dubla cultura alune si trufe.
  • Durata mare de viata si productie
  • Costuri de intretinere minore, fiind o cultura ecologica nu se efectueaza tratamente chimice, erbicide, pesticide.
  • Crearea unui “plaman verde” (cultura avand caracteristicile unei paduri)
  • Stabilizarea solului

 

Folosim cookies pentru a imbunatati experienta ta. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru folosirea acestora. Afla mai multe detalii aici.